Psychosomatické príčiny chorôb, alebo prekážky na ceste životom...

25.03.2008 Celý región

Naše telo je ako malé dieťa očakávajúce lásku. Keď sa oň s láskou staráme, štedro sa nám odmeňuje. Keď sa mu každé ráno a večer poďakujeme a poprajeme pekný deň a dobrú noc, deň bude krajší.
Hlavný energetický kanál tela sa nachádza v chrbtici. Preto je chrbtica oporou tela doslovne. Keď má človek nesprávne držanie tela, energia prúdi nerovnomerne. Zdravá chrbtica je osnovou zdravého človeka. Preto obnovu zdravia treba začať od chrbtice. Žiaden stavec neznesie ani najmenšie trenie o druhý, v opačnom prípade sa prejaví bolesť.
Človek nerozumie, prečo sa má vystierať, keď ho bolí napríklad hrdlo. Je to preto, lebo s každým stavcom súvisí jeden párový alebo nepárový orgán, ktorého zdravie priamo súvisí so stavom tohto stavca...
Život pre väčšinu z nás musí byť pohybom po priamke. Po našom prvom odmietnutí v živote (pri pôrode nás totiž matka vypudí z tela preto, aby nás následne chránila od všetkého, čo nás ohrozuje) sa snažíme mať svoje životné princípy priame a čisté, jasné, čestné úprimné, ... Zdá sa to príliš ideálne však?
Akoby neexistovali prekážky. Ale tie, či chceme alebo nechceme, sú. A navyše si ich sami neustále vytvárame. Sú príčinou našich obmedzení. Neskôr príčinami našich chorôb. Ako sa my vysporiadavame s týmito obmedzeniami, tak sa to prejaví na našom zdravotnom stave.
Každý z nás má svojský prístup k riešeniu prekážok. Ak sa na našej ceste zrazu objaví nejaká prekážka, reakcia človeka bude charakterizovať jeho presvedčenie. Medzi hlavné charakteristiky patria...
Strach... človek, ktorý sa zľakne, stuhne, zúfa a bojí sa ísť vpred. Život sa mu zastaví, nemá dostatok energie na ďalší život, stagnácia zabrzdí životodarnú energiu, privolá si nevyliečiteľné choroby a skôr či neskôr život končí.
Boj... človek, ktorý chvíľu premýšľa, a potom sa vrhne do boja s prekážkou. Vynaložená energia nie je vždy v rovnováhe s výsledkom. Ak sa snaží prekážku zničiť, nechápe, prečo sa tá vlastne zväčšuje. Je to preto, že v sebe pestuje zlobu. Viac ako prekážku, ničí sám seba. Túto záhubu nevidno však hneď.
Špekulácia... človek, ktorý rieši prekážky tým, že si vytvorí domnienku o vlastnej múdrosti, vynaliezavosti, alebo naopak si nedôveruje, že je dostatočne múdry a vynaliezavý. Tak sa stáva bezmocnejším. Snaží sa rýchlo prekĺznuť okolo prekážky a dostať sa späť na cestu bez prekážok, no objaví sa ďalšia prekážka a znovu treba nájsť východisko... behá okolo prekážok bez toho, aby si spätne uvedomil, čo bolo ich príčinou. Toto uponáhľanie mu bráni vidieť, ako pomaly postupuje po svojej ceste. Aby zvýšil rýchlosť a predbehol myslením ostatných, začína stále viac kombinovať a využívať nečestné a krivoľaké cesty. Jeho životné cesty sa začínajú zamotávať, vzrastá nezmyselná strata energie a krivá chrbtová kosť odráža jeho životné zásady.
Vyrovnanosť, rozhodnosť... človek, ktorý dôjde k prekážke a povie si: „Čo mi to má ukázať? “ napráva si svoje chyby sám tým, že sa postaví k svojej prekážke ako k učiteľovi, a snaží sa zistiť, či prichádza z pocitu viny, strachu alebo hnevu. Poďakuje, že si túto prekážku všimol, že pochopil, prečo sa mu postavila do cesty a odpustil si, že si dovolil mať pocit viny, strachu alebo
hnevu. Odpustil si, že miesto toho, aby sa poučil z prvého signálu, dovolil, aby sa signály na seba sypali tak, že sa stali prekážkou. Odpustil si, že pre svoju nepozornosť trpelo jeho telo. Tak sa uvoľnil prebytok energie napätia a choroba prešla. Prekážka z cesty zmizla a človek môže ísť ďalej.
Druhy ochorení
Naše telo sme dostali na celý život. Ako s ním budeme zachádzať záleží na nás. Stačí malé nedorozumenie v našom živote a ohrozené sú ľadviny a močový mechúr. Ak chceme povedať niečo veľmi citlivé, ale nedokážeme to vypovedať presne tak, ako to cítime, naše telo ohodnotí naše jednanie zápalom horných ciest dýchacích, pri väčších krivdách, zápalom priedušiek.
Zápal
Medzi najčastejšie ochorenia človeka patria zápalovéochorenia. Zápaly sú poruchy so sprievodným znakom zvýšených teplôt. Zápal zviditeľňuje nerovnováhu energie vyplývajúcu z duševnej nespokojnosti, čo nám osud pripravil. Telo zápalom ukazuje, že to, ako sme konali, nebolo v súlade s pravidlami. Zápal je náš boj s okolím. Ak sa naučíme život vnímať láskyplne s otvoreným srdcom, zápal odíde sám.
Horúčka
Horúčka vyjadruje stav vo vnútri organizmu. Ukazuje, že nastal čas všetko upratať a vyzametať, pretože už sa toho nakopilo dosť. Na to je potrebná značná námaha. Je to posol dobrých správ. Dáva najavo, že sme pochybili a potrebujeme sa zastaviť, ukľudniť, porozhliadnuť a v pohode nájsť ďalší smer. Až to pochopíme, stáva sa zbytočnou.
Miesta ochorení
Krk, hrdlo
Možnosť hovoriť je jeden z najväčších darov, ktorý bol daný človeku. Ak si nevážime slová, ktoré vychádzajú z úst, je naša reč dráždivá. Hlas je základný dar, to najcennejšie, bez ktorého nedokážeme zabezpečiť prostriedky na svoju obživu pre obnovu energie. Keď stratíme hlas, znamená to, že sme na seba toho veľa naložili a telo nemá dostatok energie na ochranu.
Tak si svoju stratu hlasu vysvetlíme pitím bublinkových nápojov, prechladnutím a pod. Toto je však iba dôsledok, nie príčina. Človek krikom prejavuje svoju zlosť a tým pôsobí zle tak ostatným, ako aj sebe, lebo nehovorí to, čo by chcel, slová mu viaznu v hrdle a podstata v oboch prípadoch je tá istá - dochádza k hromadeniu negatívnej energie. Bolesť s tým súvisiaca je prebytkom tejto energie na miestach.
Harmonická činnosť energetického miesta (čakry) krku dáva otvorené a úprimné vyjadrenie pocitov, myšlienok bez obáv. Mlčať, ak je to potrebné a počúvať srdcom.
Disharmonická činnosť - prebytočná energia zablokuje energiu medzi srdcom (telom) a hlavou – dvoma spôsobmi:

1. Zakrývame svoje skutočné pocity mnohými slovami a gestami - vyjadrenie je hrubé, odmerané, neprívetivé...
2. Nevieme odrážať svoje skutočné pocity a nahromadené po city prejavujeme nepremysleným konaním...
Nedostatočná energetická činnosť súvisí s ťažkosťami s prejavom, vyjadrovaním a ak sa predsa len musíme vyjadriť, tak sa hlas zadrháva.
Príklad psychosomatic kého ochorenia zápalu hrdla
Fyzické príznaky
Dieťa ochorie na zápal hrdla, kašle a má teploty. Teplota znamená stratu energie. Zápal blokuje energiu krku, pričom dieťa trpí nevypovedanými emóciami a kašle.
Psychické príznaky
Dieťa má rado rodičov (učiteľov, kamarátov, .. ) a praje si, aby všetko sa dialo v súlade s jeho vlastnou predstavou o živote. Zrazu sa prihrnie prekážka, ktorú nedokáže prijať, ani o nej vypovedať, zablokuje sa cit lásky, zablokuje sa energia tým, že dieťa sa stiahne do seba, držanie tela ochabne, plecia ovisnú a energia krčnej čakry je zablokovaná.

Ako pomôžu jednotlivé prvky v liečení krčných ochorení
Liečba zápalu by mala byť trpezlivá s dostatkom odpočinku tela v príjemnom prostredí s ľahšou stravou. Dušu potešme peknou knihou v kľudovom režime alebo príjemnou hudbou.
Farba...
S krčnou čakrou je spojená modrá farba. Pri pohľade na ňu cítime čosi samo sebe odporujúce - dráždivosť a kľud. Modrá energia sťahuje zápal súvisiaci s chorobou krku, ukľudňuje. Ako podporný prostriedok na liečenie pokožky krku, alebo nezápalových ochorení krku by som ju odporúčala veľmi opatrne, pretože viac rozdráždi. Tu by bolo vhodnejšie použiť jej doplnkovú farbu - oranžovú - na stiahnutie prejavu šoku pokožky. Farba sa môže používať nosením odevov danej farby, využitím olejov, kúpeľov a pod.
Hudba...
Hudba a spev bohaté na vysoké tóny a spievanie hlásky „e“.
Príroda...
Ľahnúť si uvoľnene vo voľnej prírode a precítiť, ako sa otvára a čistí oblasť krku. Nechať preniknúť do seba energiu vody cez vibráciu zvuku.
Bylinky...
Šalvia uvoľní zovretie v krku a tým umožní vyjadriť úmysel duše. Eukalyptus otvorí vnútornú inšpiráciu a dodá sebavyjadreniu originalitu a tvorivosť.
Kryštály...
Akvamarín posilní nezištnú lásku a liečivú silu. Tyrkys priťahuje pozitívne energie a chráni pred negatívnymi vplyvmi. Chalcedón znižuje popudivosť a precitlivenosť, podporuje seba vyjadrenie
vnútornej inšpirácie pomocou reči a písma.
Potrava...
Doplniť stravu súvisiacu s prvkom vody na vyrovnanie energie ľadvín. Potraviny so slanou chuťou, ryby a plody mora na podporu uvoľnenia hlienov. Obmedziť potraviny súvisiace s prvkom ohňa, ktoré oslabia energiu ľadvín, a tak aj vylučovanie škodlivín z tela (sladké jedlá, studené ovocie, biely cukor, ... )
RNDr. Monika Kašová
 

Vyberte región